20. 4. 2023 v 6:12 nastane druhé novoluní v Beranu (první 21. 3. 2023 v 18:22), které začne 18. 4. ve 3:09 a skončí 20. 4. v 6:30, při kterém bude Slunce zatemněno Lunou, v blízkosti Jupitera a Severního Lunárního uzlu, harmonicky podporováno Saturnem a neharmonicky Plutem.

V tomto okamžiku dochází k obratu, kdy až do července 2024 bude nejdříve probíhat úplněk ve znamení a teprve pak nastane novoluní. Udělejme obrat a obraťme svoji pozornost do sebe, abychom mohli jako tvůrci svého života vynést na světlo to, jak chceme ve skutečnosti žít. Když se obrátíme do sebe a zviditelníme své myšlenky, ke kterým přidáme konkrétní kroky, dojde ke změně ve vnějším světě.

Toto novoluní, které následuje po úplňku ve Vahách, jež zviditelnilo naši vyváženost, umírněnost, vyrovnanost či nevyrovnanost až radikalismus, je možností rozvážného či odhodlaného vykročení a zaměření se na to, co cítíme, že ještě neskončilo, ještě není dobré a potřebujeme na tom pracovat, abychom to zharmonizovali, vyvážili, umírnili a nakonec se s tím smířili.

Pokud chceme žít svůj život, nemůžeme spoléhat na druhé, že nás udělají šťastnými, budou nás celoživotně podpírat a naplní náš život. Navíc, když sami často nevíme, co chceme.

Pokud se nás někdo ptá, co bychom chtěli dobrého a my řekneme, že je nám to jedno anebo nevíme, případně se ani nevyjádříme, a když nám něco nachystají a začneme kritizovat, že to jsme nechtěli anebo to chtěli jinak, že to dobré není, pak nám to jedno není. Když v podstatě víme, co chceme, ale iniciativu a uskutečnění přesunujeme na někoho jiného, nemůžeme očekávat, že to bude podle našich představ. Chceme-li, aby to bylo podle nás, pak se musíme sami konání účastnit a přiložit ruku k dílu. Tak si budeme vážit výsledku a navíc často zjistíme, že jsou naše představy nereálné, čímž své názory, fantastická přesvědčení a fantazie přizpůsobíme realitě. Zároveň však nemůžeme všechno zvládnout sami, všude být a všeho se účastnit. Když se na činnostech nemůžeme podílet, učíme se toleranci, respektování druhých a jejich způsobu vyjádření, konání a tvořivosti.

Můžeme celoživotně čekat na Godota jako ve slavné divadelní hře anebo se zvednout, vykročit, udělat něco ke své spokojenosti a tím se vyjádřit. Uděláme-li jeden malý krůček, dojde ke změně, která nám vytvoří prostor pro další. Životní úspěch či štěstí je výsledkem spousty malých kroků. V nás je síla, která chce být smysluplně využita. Nevzdávejme se jí, ale uplatněme ji. Máme široké pole působnosti, kde se můžeme realizovat.

Každý držíme volant, kolo života ve svých rukou a na řidiči záleží, jaká bude jeho jízda. Nasměrujme jej tam, co chceme poznat, vidět a zažít. Můžeme zabloudit, narazit a udělat chybu, ale bez toho bychom nepoznali život. Život není bezchybný, ale učí nás poznávat a prožívat. Když stojíme na místě, můžeme se kochat, ohlédnout se za sebe, doprožít a poděkovat za dobrodružnou cestu, kterou jsme již ušli, ale také uvedením do pohybu můžeme poznat další různá místa a zákoutí. Je to na nás.