2. 10. 2024 v 00:20 vstoupí Luna do Vah a ve 20:49 nastane novoluní ve Vahách se zatměním Slunce, které skončí 4. 10. ve 13:23. Spojení Slunce s Lunou se bude odehrávat v blízkosti Jižního Lunárního uzlu a Černé Luny (přesný aspekt se Sluncem 3. 10.). Dohlížet na ně bude Merkur (přesný aspekt se Sluncem 30. 9.) a do této harmonie bude neharmonicky zasahovat Mars v Raku (přesný aspekt se Sluncem 14. 10.). Možná právě jeho rušivý projev bude tím, co nás nakonec k harmonii dovede.

Snažíme-li se mít harmonický vztah za každou cenu a děláme vše možné, podceňujeme se a snižujeme svoji hodnotu anebo přeceňujeme své síly a vyčerpáváme se. Lunární uzly (od 17. 7. 2023 do 12. 1. 2025 na ose Váhy – Beran) nám naznačují, že naše vztahy začínají u nás samotných, proto záleží na našem vyrovnání a spokojenosti. Náš vnitřní klid a mír šíří harmonii do prostoru a odráží mírumilovné vztahy. Kdo je sám nespokojen a neumí být sám, nenajde pokoj v žádném vztahu. Když si srovnáme svoje hodnoty a budeme smíření a vyrovnaní, urovnají se i naše vztahy.

Do toho vstupuje Černá Luna (od 29. 6. 2024 do 27. 3. 2025 ve Vahách), která testuje naši rovnováhu a vztahy, které máme. Zkouší, co je opravdové a co uměle udržované. To, co je za hranou, se provalí a ukáže se, co si necháme líbit, kam až jsme schopni zajít a zda si dokážeme dupnout a přenastavit hranice. Kdo si váží sebe, ví, že je lepší být sám, než být za každou cenu s někým. Uvědomujme si svoji hodnotu, mějme dobrý vztah se sebou a nenechme se nikým a ničím rozhodit. Zdravá sebedůvěra je základ, na kterém můžeme budovat opravdové vztahy, protože pro fungující vztah potřebujeme umět sdílet i citlivá témata, která bez zdravé sebedůvěry nedokážeme vyslovit a pak zastíráme pravdu, kterou cítíme. Dokážeme-li si vzájemně naslouchat a zůstat otevření, i když to není příjemné, učíme se vzájemnému respektu a toleranci a prohlubuje se intimita.

Venuše, která je vládkyní tohoto novoluní a nachází se ve Štíru, je právě tím, kdo svojí nezlomnou vnitřní silou nám může pomoci a vztah transformovat. Ví-li, co je opravdu důležité a má srovnané hodnoty, dodá podporu Marsu v Raku. Možná ho štírovskou intenzitou trochu pošťouchne, on se rozhoupe k akci a svými činy udělá tečku za minulostí. Hledejme rovnováhu mezi ženskou a mužskou polaritou, mezi klidem a akcí, mezi Venuší s Marsem, kteří během novoluní tvoří harmonický aspekt. Dejme každému z nich prostor, aby se mohl vyjádřit, ukázat svoji přirozenost, svoji pravdu a společně si řekli, co kdo potřebuje.

Mars se nemusí bát své citlivosti, neboť v tom je jeho opravdová síla. Díky ní se dokáže otevřít, navnímat situaci a správně rozhodnout. Citlivost je to, co ho vede správnou cestou. Venuše se nemusí obávat, že o něco přijde, protože to, co jí patří, o to nemůže nikdy přijít a o to, co jí nepatří, je zbytečné se strachovat. Když je lačná, chce, aby toho měla co nejvíce, honí se za majetkem a zahání svého Marse. Nedá-li mu prostor, má pocit, že ji nikdy neuspokojí, že není dost dobrý, protože vždycky je to pro ni málo. Když je Mars pohodlný, nekoná a jen mluví, prohání Venuši. Snaží-li se obstarat a zabezpečit, co je potřeba, cítí se sama a je uhoněná. Pro povinnosti nemá čas spočinout, pohladit a najít laskavá slova. I mluvení ji vyčerpává, a když lehne, únava ji zmůže.

Využijme toto novoluní a domluvme se na nové spolupráci. Když se Venuše a Mars podporují a naslouchají si, vzájemně se doplňují. Pokud ti dva k sobě padnou, tvoří jednotu a je jim spolu dobře.